فراهم نبودن زیر ساخت ها، عدم در نظر گرفتن تورم و همچنین عدم به روز رسانی ضرایب مالیاتی با توجه به چالش سرمایه در گردش بنگاه ها و همچنین عدم آموزش و آگاهی کامل اصناف در خصوص سامانه مودیان از جمله چالش هایی است که اصناف در حوزه مالیات با آن درگیر هستند.
در سال های اخیر شاهد تصویب و اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان بوده ایم. در حال حاضر طی فراخوان های مختلفی شرکت های بورسی، اشخاص حقوقی و طیفی از اشخاص حقیقی مشمول اجرای این قانون شده اند و باید نسبت به صدور صورت حساب الکترونیکی اقدامات لازم را انجام دهند.
در این میان با توجه به غیراستاندارد بودن و سنتی بودن عمده ی مشاغل در ایران شاهد بروز چالش هایی به ویژه برای اشخاص حقیقی و اصناف و کسبه خرد هستیم که شاید آسیب پذیر ترین طیف اجرا کننده ی این قانون هستند.
در همین راستا برای بررسی نکاتی که در خصوص چالش های سامانه مودیان و همچنین صدور صورتحساب الکترونیکی و راهکارهایی که برای بهبود این چالش ها ارائه شد، با روسای برخی از اتحادیه های صنفی از جمله رئیس بنکداران مواد غذایی، چینی و بلور و لوازم فلزی آشپزخانه گفت و گو کردیم.
حاشیه سود ۳-۴ درصدی اجازه ی استخدام حسابدار را نمی دهد
رضا کنگری، رئیس اتحادیه صنف بنکداران مواد غذایی تهران با اشاره به نکاتی چالشهای جدی در حوزه صدور صورت حساب الکترونیکی و سنتی بودن فضای کسب و کار ها در بنکداری های مواد غذایی، گفت: اگرچه قانون سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی در حال اجرایی شدن است، اما همچنان زیرساخت های آن آماده نیست. اکثر کسب و کار هایی که در صنف ما حضور دارند کسب و کار های کوچک و ضعیف محسوب می شوند و این امکان را ندارند که برای کار حساب کتاب های مالیاتی خود حسابدار استخدام کنند. این در حالی است که صدور صورتحاسب الکترونیکی . حاشیه ی سود در صنف ما کمتر از ۵ درصد (بین ۳تا ۴ درصد) و همین موضوع اجازه ی فعالیت هایی همچون استخدام حسابدار برای تنظیم حساب های مالی، اساسا توجیه اقتصادی ندارد.
وی ادامه داد: نکته ی دیگری که وجود دارد این است که اکثر همکاران ما در این صنف، سنتی کار هستند و طبیعتا درگیر شدن با چنین سامانه هایی برای آن ها با مشکلات فراوانی همراه خواهد بود. به طور کلی بازخوردی که ما از همکاران صنفی خود تا کنون گرفتیم این است که سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی مشکلات زیادی را برای آن ها به وجود آورده است.
رئیس اتحادیه صنف بنکداران مواد غذایی تهران با اشاره به الگو گرفتن از اقدامات انجام شده در خصوص کارتخوان های اندرویدی که به نانوایی ها به منظور مدیریت بهینه آرد و همچنین تسهیل فرایند مالیات گیری از آن ها داده شده گفت: راه حلی که در جلسه مطرح شد این بود که خود اصناف اعتقاد راسخ دارند که مالیات حقه را پرداخت کنند اما ما مشکلی که هم اکنون با آن مواجهیم این است که علم این کار را همکاران ما ندارند.
مثلا راه حلی که ما از آن استقبال می کنیم، تجهیز بنکداران مواد غذایی به کارتخوان هایی شبیه نانوایی ها است که خودش خرید و فروش ها را محاسبه کند و به سازمان مالیاتی متصل باشدو رابط کاربری آن برای همکاران ما راحت باشد.
آگاهی عمومی اصناف در خصوص سامانه مودیان و پایانه فروشگاهی کم است
غلامرضا صفرنژاد، رئیس اتحادیه صنف تهیه و توزیعکنندگان چینی و بلور تهران گفت: عدم آشنایی مودیان مالیاتی در حوزه اصناف، آماده سازی زیرساخت ها، آموزش اصناف در جمله نکات مهمی بود که در جلسه اخیر مطرح شد. اصناف هیچ گونه فرار مالیاتی ندارند و همراهی کامل را با قوانین مایلاتی انجام می دهند.
وی ادامه داد: اما نکته ی مهمی که وجود دارد این است که این اقدامات گام به گام باشد و همچنین به طور مداوم آموزش ها و اطلاع رسانی ها به اصناف به طور مداوم صورت گیرد تا هم رضایتمندی اصناف و هم رضایت سازمان مالیاتی به دست آید.
رئیس اتحادیه صنف تهیه و توزیعکنندگان چینی و بلور تهران با اشاره به چالش های این سامانه گفت: به عنوان مثال سال گذشته در پرداخت ها و واریزی ها به حساب، همگی جزو سود نهایی نبوده است و عدم آگاهی مودیان مثلا باعث شده تا اگر ملکی یا خودرویی فروخته با سود حاصل از فعالیت تجاری او ترکیب شود و این موضوع چالش های زیادی را برای برخی از همکاران ما درست کرده است.
تورم در سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی دیده نشده است
حسن حسنی فراهانی، رئیس اتحادیه صنف فروشندگان لوازم فلزی آشپزخانه و رئیس کمیسیون بیمه و مالیات اتاق اصناف تهران با اشاره به اینکه اصناف انتظار تعدیل در ضرایب مالیاتی با توجه به تورم سال های اخیر و همچنین رویارویی با بحران سرمایه در گردش را دارند گفت: در خصوص مالیات دو نکته وجود دارد، یکی اینکه به هر حال تمام تراکنش ها مورد رصد قرار می گیرد و شفاف شده است، از آن طرف با توجه به تورم، بازنگری در ضرایب اینتا کدها ضروری است.
وی افزود: نکته ی بسیار مهم دیگر، لزوم کاهش ضرایب مالیات ستانی با توجه به افزایش تورم در سال های اخیر است. اگرچه در سال گذشته اقداماتی در این خصوص صورت گرفت اما توقع اصناف این است که تعدیل بیشتری در این خصوص صورت گیرد. طبق ماده ۱۳۱ در تمام دنیا وقتی تورم کالاها بالا می رود ضریب مالیات ستانی باید کاهش یابد. مشخص است که سرمایه در گردش اصناف با توجه به تورم کاهش پیدا می کند و شاید سود اسمی بیشتر شود اما در واقع سود واقعی کاهش پیدا کرده است. به نظر می رسد این سامانه در کشوری که تورم صفر درصدی دارد به خوبی جواب دهد ولی در کشوری که تورم ۴۰ درصدی را تجربه می کند این سامانه صرفا سرمایه در گردش اصناف را به چالش می کشد.
حسنی گفت: در شرایطی که شما سرمایه خود را در بانک بگذارید و ۳۰ درصد سود بدون مالیات بگیرید، خب چه توجیهی وجود دارد که صنف بنکداری که باید به صورت نقد از تولیدکننده بخرد و به صورت نسیه به فروشنده های نهایی بفروشد، بتواند با این میزان مالیات صنفی و مالیات ارزش افزوده و …. به فعالیت خود ادامه دهد؟
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان لوازم فلزی آشپزخانه تهران ادامه داد: متاسفانه هنوز اشراف کامل در خصوص سامانه مودیان حتی در میان کارشناسان خود سازمان نیز به وجود نیامده و طبیعتا اصناف ما نیز نتوانستند ارتباط لازم را با این سامانه برقرار کنند. از طرفی هنوز آموزش ها و اطلاع رسانی های، کافی در خصوص این سامانه صورت نگرفته و اشکالات سامانه بسیار زیاد است.