رئیس اتحادیه صنف کفاشان دستدوز تهران گفت: صنعت کیف و کفش یکی از صنایع پویا با اشتغالزایی ۵۰۰ هزار نفری در کشور است.
وی به ظرفیت تولید ۴۵۰ میلیون جفت انواع کفش در کشور اشاره کرد و افزود: مصرف سرانه کفش ۲ و نیم تا ۳ جفت است و در صورت تولید با ظرفیت کامل، بخشی از تولیدات را میتوان صادر کرد.
شجری با اشاره به فعالیت ۱۲ هزار واحد صنفی کفش دست دوز در کشور، بیان کرد: واحدهای تولیدی در کلانشهرهای تهران، اصفهان، تبریز و مشهد فعال اند و همچنین اتحادیههایی به طور منسجم در کنار کفش دست دوز، کیف هم تولید میکنند.
وی در پاسخ به پرسشی در خصوص وضعیت تولید در کارخانههای کفشهای ورزشی که اخیرا تبلیغات زیادی دارند، گفت: تولیدات کارخانههای کفش ورزشی با شرایط آسان و به واسطه ماشین آلات و فناوریهای روز در ۱۰ سال گذشته به صورت انبوه و با قیمت مناسب عرضه میشود.
رئیس اتحادیه صنف کفاشان دستدوز تهران ادامه داد: در تولیدات ورزشی هدف این است که در وهله نخست به زیبایی و کیفیت کار بپردازیم سپس به قیمت محصول تا بتوانیم هم با تولیدات خارجی رقابت کنیم و هم صنعت را حفظ کنیم.
شجری به مصرف حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون یورویی مواد اولیه برای راه اندازی کارخانههای مولد اشاره کرد و افزود: امروزه به همت واحدهای تولیدی این هزینه تا ۲۰۰ میلیون یورو کاهش یافته و واحدهای صنعتی بسیاری از مواد اولیهی وارداتی را در داخل تولید میکنند..
رئیس اتحادیه صنف کفاشان دستدوز تهران در پاسخ به پرسشی در خصوص اینکه هم اکنون چه موادی وارد میشود که توان تولید داخلی وجود ندارد، گفت: بخشی از مواد اولیه برای راه اندازی کارخانههای مولد مورد نیاز است به عنوان نمونه چسب، ورق تکسون و حدود ۲۰ قلم جنس دیگر مورد مصرف برای حمایت این کارخانهها لازم است، اما در تولید پلی اورتانها با کمک پتروشیمیها به خودکفایی رسیده ایم که واردات آن ارزبری بالایی داشت.
صادرات ماشین آلات صنعت کفش
وی به ساخت داخل ماشین آلات کفش دست دوز به صورت نیمه صنعتی و صنعتی در کشور اشاره کرد و افزود: ماشین آلات بزرگ این صنعت همچون ماشینهای بزرگ تزریق به کشورهای دیگر صادر میشود.
شجری در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا با وجود ساخت داخل ماشین آلات نیازی به واردات داریم؟ گفت: هم اکنون توان تولید داخل ماشین آلات صنعت کفش وجود دارد، اما در برخی ماشین آلات به دلیل صرفه اقتصادی واردات داریم و این نشان تعامل در صنعت است.
صادرات محصول نهایی؛ چالش تولیدکنندگان کفش دست دوز
رئیس اتحادیه صنف کفاشان دستدوز تهران به چالش صادرات در این صنعت اشاره کرد و گفت: صادرات به تنهایی یک صنعت است و با توجه به اینکه تولیدکننده به تنهایی نمیتواند اقدامات صادراتی را انجام دهد، این امر مستلزم فعالیت و همکاری سفارتخانههای ایران در عرصه برون مرزی است.
وی به روسیه به عنوان یکی از قطبهای مصرف کفش اشاره کرد و گفت: بیش از ۹۰ درصد کفش روسیه از دیگر کشورها تامین میشود، در ۲ سال اخیر با ایجاد یک مرکز تجاری در این کشور اقدامات صادراتی انجام شده است و امیدواریم ثمر بخش باشد که این امر مستلزم زمان است هر چند در گذشته هم اقداماتی انجام شده بود ولی به علت تحریمها نتیجه بخش نبوده است.
شجری بر لزوم توجه ویژه دولت به صادرات محصولات نهایی این صنعت اشاره کرد و گفت: کشور عراق مصرف کننده کفش است، اما به علت قوانین دست و پاگیر نمیتوانیم با کشورهای منطقه همچون ترکیه رقابت صادراتی داشته باشیم.
به گفته رئیس اتحادیه صنف کفاشان دستدوز تهران با وجود رکود داخلی، با صادرات محصول نهایی میتوانیم واحدهای صنفی تولیدی را فعال نگه داریم.
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر میزان صادرات محصول نهایی گفت: هم اکنون صادرات محصول ۹۰ تا ۱۲۰ میلیون دلار در نوسان است که بسیار ناچیز است و باید به یک میلیارد دلار برسد تا هم نیاز واحدهای تولیدی به مواد اولیه را پوشش دهیم و هم اینکه با فعالیت مازاد قیمت تمام شده محصولات کاهش یابد.
اجرای نادرست مالیات بر ارزش افزوده؛ معضلی برای تولیدکنندگان
رئیس اتحادیه صنف کفاشان دستدوز تهران، مالیات بر ارزش افزوده را از دیگر چالشهای این صنعت عنوان کرد و گفت: مالیات بر ارزش افزوده از ابتدا تا انتهای زنجیره تولید محاسبه میشود، اما در انتهای محصول نهایی هم میخواهند کل مالیات را از تولیدکننده یکجا دریافت کنند که برای این چرخه بسیار سنگین است.
وی در خصوص اینکه مالیات بر ارزش افزوده هزینهای است که مردم پرداخت میکنند، افزود: چیزی که در دنیا مرسوم است مالیات بر مصرف است و شاید ارزش افزوده که در ایران استفاده میشود لفظ مناسبی نباشد و ما درصدد این هستیم که دولت هم این مالیات برمصرف را لحاظ کند و همچون دیگر کشورها مالیات بر مصرف به چرخه تولید بازگردد، اما متاسفانه این موضوع در کشور ما اتفاق نمیافتد.
شجری در پاسخ به این پرسش که روند اخذ مالیات بر ارزش افزوده از تولیدکننده و در انتهای کار از مصرف کننده و اینکه چه ضربهای به تولیدکننده میزند؟ گفت: هم اکنون روند کار به این شکل است که تولیدکننده محصول را تولیدکرده و برای عرضه در سطح شهر به دست بنکدار میرساند، صحبت ما این است که خرده فروش باید در نهایت این مالیات مصرف را از مصرف کننده دریافت کند و به چرخه تولید بازگرداند که این امر وظیفه دولت است، اما این موضوع در بخش بنکداری متوقف میشود و همه خسارتها به قیمت تمام شده کالا برمی گردد و همین موضوع ما را از رقابت بازمی دارد، وقتی قیمت تمام شده افزایش مییابد نمیتوانیم با ترکیه و سایر کشورهای منطقه رقابت کنیم به عنوان نمونه چرم در کشور ما به علت همین دست اندازهای قانونی گرانتر از ترکیه است.
رئیس اتحادیه صنف کفاشان دستدوز تهران تهران اضافه کرد: ما مخالف قانون نیستیم ولی باید همانطور که قانون وضع شده همان طور هم اجرا شود که کمک به صنعت باشد نه مانعی بر سر راه صنعتگران.
وی با بیان اینکه مالیات بر ارزش افزوده بایستی از سود کالا اخذ شود، گفت: به عنوان نمونه بنکدار محصولی را یک میلیون تومان از تولیدکننده خریداری کرده و میخواهد این محصول را یک میلیون و ۵۰ هزار تومان بفروشد، براساس مسیر قانونی مالیات محصول قبل از رسیدن به دست بنکدار پرداخت شده و مالیات بر ارزش افزوده بایستی به ۵۰ هزار تومانی که سود این بنکدار بوده تعلق گیرد نه اینکه دولت الان از کل یک میلیون و ۵۰ هزار تومن مالیات ارزش افزوده دریافت کند که همین موضوع باعث افزایش فوق العاده زیاد قیمت کالا میشود.
به گفته رئیس اتحادیه صنف کفاشان دستدوز تهران؛ با اعتراض عدهای از تولیدکنندگان به این روند، وزارت صمت، مجلس و بسیج اصناف به منظور ساماندهی زنجیره تولید و بنکداری به این موضوع ورود کردند و قرار است که مالیات ارزش افزوده از سود بنکدار که زنجیره آخر است دریافت شود و بدست خرده فروشی برسد.
وی با بیان اینکه درخواست ما از دولت اجرای درست قانون مصوب مجلس در سال ۸۷ است، گفت: در گذشته هم این مسئله را با نمایندگان مجلس مطرح کردیم، زیرا ادامه این روند لطمهی بزرگی به صنعت وارد میکند و قدرت رقابت پذیری را از واحدهای تولیدی سلب میکند.
تشکیل مجموعه صادراتی برای تولیدات کفش
شجری با اشاره به برنامههای آینده این اتحادیه گفت: در صدد ایجاد یک مجموعه صادراتی برای محصولات تولیدی هستیم و از دولت به عنوان متولی صنعت؛ کمک فکری و فراهم کردن امکانات لازم برای صادرات محصولات خود را خواستاریم.
رئیس اتحادیه صنف کفاشان دستدوز تهران ادامه داد: با وجود اینکه در نمایشگاههای متعدد با فعالان اقتصادی کشورهای خارجی گفتگوهایی را داشته ایم، اما پاسخگو نبوده، این در حالی است که اوایل انقلاب کفش به آفریقا، فرانسه و انگلستان کفش صادر میکردیم و بایستی سفارتهای ایران در دیگر کشورها برای معرفی محصولات فعالیت مثمر ثمری داشته باشند که در نهایت به نفع تولیدکنندگان و کشور است.
وی گفت: امیدوارم شرایط اقتصادی به نحوی باشد که واحدهای اقتصادی بتوانند با حداکثر توان تولید کنند و به دنبال آن شاهد افزایش اشتغالزایی باشیم و از دولت هم درخواست داریم که راههای صادرات را تسهیل کند و برای این مسیر ریل گذاری درستی در نظر بگیرد.
پیگیری موثر وزارت صمت برای جلوگیری از واردات پوشاک و کفش
رئیس اتحادیه صنف کفاشان دستدوز تهران در خصوص واردات کفش گفت: متاسفانه هم اکنون بدلیل مشکلاتی که ما خودمان برای صنعت ایجاد کرده ایم با بالا بردن هزینه تولید و به دنبال آن افزایش قیمت برای مصرف کننده، واردات محصول نهایی جان گرفته که باید با آن برخورد شود یعنی باید در وهله نخست اصالت محصول ایرانی را با ایجاد امکانات برای تولید کالای باکیفیت، افزایش و قیمت تمام شده کالا را کاهش داد و از مرحله بعد به تعدادی سودجو که به دنبال منافع شخصی خود هستند اجازه واردات ندهیم.
وی با بیان اینکه وزارت صمت با حساسیت پیگیر ممنوعیت واردات پوشاک و کفش به کشور است، گفت: امیدواریم با این پیگیریها کالای مصرفی هموطنان از تولیدات داخلی تامین شود و مازاد نیاز صادر شود.
شجری با بیان اینکه هم اکنون استاندارد اجباری برای تولیدات صنعت کفش دست دوز وجود ندارد گفت: از استاندارد اجباری صنعت کفش دست دوز استقبال میکنیم و مورد تایید اتحادیه است، زیرا نبود کیفیت نه تنها به مصرف کننده داخلی بلکه به صادرات هم لطمه وارد میکند.