پتانسیل تولید سالانه ۳ میلیون تن مرغ در کشور وجود دارد که با استفاده حداکثری از ظرفیت واحدهای مرغداری امکان تولید ۳ تا ۳ میلیون و ۵۰۰ هزارتن مرغ در کشور وجود دارد، درحالیکه نیاز کشور ۲ میلیون و ۲۰۰ تا ۲ میلیون و ۳۰۰ هزارتن است و مابقی آن ظرفیت صادراتی است.
کمبودی برای تامین مرغ نداریم
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان پرنده و ماهی تهران با بیان اینکه در تامین مرغ مشکلی نداریم، گفت: در حال حاضر عرضه و تقاضا با یکدیگر تناسب دارد، اما مرغ با نرخ مصوب تامین نمیشود و همواره مرغداران به سبب هزینههای بالای تولید خارج از نرخ مصوب عرضه میکنند. در حال حاضر قیمت هرکیلو مرغ زنده ۶۵ تا ۶۶ هزارتومان است، درحالیکه نرخ مصوب ۵۸ هزارتومان است.
به گفته رئیس اتحادیه صنف فروشندگان پرنده و ماهی تهران با توجه به آنکه مرغداران با نرخ مصوب توزیع نمیکنند و از طرفی مرغ با نرخ ۹۰ هزارتومان بدست مرغداران میرسد، از این رو آنها ناگریزند که هرکیلو مرغ را ۹۵ هزارتومان عرضه کنند، البته وزارت جهاد به بازرسان شفاهی دستور داده که در صورت فروش مرغ تا ۹۰ هزار تومان در مغازهها جریمه اعمال نکنند. اما آنچه حائز اهمیت است از اردیبهشت سال گذشته به معنای ۱۶ ماه پیش نرخ مصوب به رغم افزایش هزینههای تولید تغییری نکرده است، درحالیکه قیمت مصوب تمامی اقلام چند مرتبه در سال تغییر میکند.
یوسف خانی با بیان اینکه در جوجه ریزی و عرضه مرغ مشکلی نداریم، افزود: طی ماههای اخیر روند جوجه ریزیها مناسب بوده است و تنها مرغداران به نرخ مصوب اعتراض دارند و محصول خود را با نرخ واقعی و تمام شده به کشتارگاه عرضه میکنند که از این رو دولت باید هرچه سریعتر نرخ مصوب را اصلاح و اجرا کند. هرچند به طور کلی نرخ مصوب و دستوری راهکار تنظیم بازار نیست و بارها اعلام کرده ایم که نرخ تابع عرضه و تقاضاست، کمااینکه در ماههای قبل به سبب افزایش عرضه، مرغ کمتر از نرخ مصوب عرضه میشد.
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان پرنده و ماهی تهران گفت: وزارت جهاد کشاورزی برای مدیریت بازار به دنبال نرخ مصوب است، اما این نرخ باید منطقی باشد به طوریکه مغازه داران و تولیدکنندگان به ناحق مشمول جریمه تعزیراتی نشوند، براین اساس نرخ مصوب منطقی میتواند تمامی مشکلات را حل کند و امیدواریم هرچه سریعتر اصلاح شود. به طوریکه نرخی اعلام شود که تولیدکننده و خرده فروشان و کشتارگاهها قبول داشته باشند، در غیراین صورت تعادل بازار امکان پذیر نخواهد بود که متاسفانه عدم تغییر قیمت مصوب در ۱۶ ماه اخیر نشان میدهد که متاسفانه ارادهای برای آن نیست.
با توجه به پتانسیل صنعت مرغداری و روند خطی تولید مرغ پیش بینی می شود که با بهبود ضریب تبدیل و افزایش وزن لاشه، بازار از ماه آتی به تعادل برسد چراکه طبق اذعان مسئولان معاونت امور دام و اتحادیه های تولیدی مشکلی در جوجه ریزی و عدم تناسب عرضه و تقاضا نداریم، هرچند برای تنظیم بازار و جلوگیری از التهابات قیمت لازم است که نرخ مصوب جدید مرغ و جوجه یکروزه اعلام شود تا تولیدکنندگان قیمت ها را با کاهش عرضه به بازار مدیریت نکنند.