سامانه پر حرف و حدیث جامع تجارت از مشکلاتی همیشگی برخودرا بوده اما به اعتقاد برخی کارشناسان صنفی بحران اصلی از مرداد ماه ۱۴۰۳ آغاز شد؛ درست زمانی که بهطور ناگهانی اعلام تخصیص ارز صورت گرفت و تمامی ثبت سفارشها یکباره فعال شدند و این مسئله چالشهای جدی در تأمین منابع ریالی برای بازرگانان ایجاد کرد از سوی دیگر، بانکهای عامل نیز با کمبود ارز مواجه شدند در نتیجه مهلت بسیاری از ثبت سفارشها به پایان رسید که یا باید تمدید و یا ابطال می شدند.
بهزاد ملکی، رئیس اتحادیه صنف تهیه کنندگان و فروشندگان مواد شیمیایی تهران با ذکر این توضیحات در این زمینه افزوده است که تمدیدکردن و انتظار تخصیص مجدد با وجود زمان طولانی(بیش از سه ماه) باعث منقضی شدن ثبت سفارش می شد که می بایست برای آن هم درخواست تمدید داده می شد و این چرخه به دفعات برای بازرگانان اتفاق افتاد.
در این بین(در فصل پاییز) سامانه جامع تجارت دشوار مشکلی می شود که ثبت سفارش ها چه در حال تمدید، چه ویرایش و حتی در حال ایجاد در مراحل کارشناسی، استعلام و مجوز و… ثابت مانده و روند تکمیل پرونده صور نمی گیرد.
از مشخص نبودن مدت زمان درخواست تا تخصیص ارز و محاسبه سهمیه های سال قبل با نرخ روز
رئیس اتحادیه صنف تهیه کنندگان و فروشندگان مواد شیمیایی تهران از مشخص نبودن مدت زمان درخواست تا تخصیص ارز می گوید که باعث می شد برنامه ریزی های بازرگانان جهت تامین زنجیره تولید در کشور دچار اختلال شود. به گفته او در ابتدای سال، تخصیص ثبت سفارش ها در صورت گرفتن اولویت پس از یک هفته آماده می شد ولی این زمان در زمستان ۱۴۰۳ به سی و پنج روز رسید و حتی دیده می شد وضعیت یک ثبت سفارش از حالت «اولویت دارد» به «اولویت ندارد» تغییر کند که به طبع، تخصیص یافتن نیز به تاخیر می افتاد.
اما از اواخر پاییز زمزمه های تعطیلی سامانه نیمایی به گوش می رسد که ملکی در این بارهف توضیح می دهد که با وجود اعلام تعطیلی سامانه نیمایی از اوایل بهمن، عملا از دی ماه تخصیص نیمایی داده نمی شد.
به گفته او: تمامی ثبت سفارش های در حال ایجاد از اواخر بهمن ماه عموما در وضعیت «منتظر نتیجه کارشناس» باقی مانده و به مرحله پرداخت و گرفتن کد هشت رقمی ثبت سفارش نمی رسیدند و اینطور به نظر می رسید آن دسته از ثبت سفارش ها که نهایی می شدند یا موردی بوده و یا نظرات شخصی!
به این ترتیب با پایان سال ۱۴۰۳، سهمیه سیستمی سال گذشته ثبت سفارش هایی که هنوز تخصیص نگرفته بودند عملا باطل شده و عدد ارزی آن ها در سهمیه فصل بهار ۱۴۰۴ محاسبه شدند.
این روند تطابقی با فرمایشات مقام معظم رهبری ندارد
رئیس اتحادیه صنف تهیه کنندگان و فروشندگان مواد شیمیایی تهران، پرسیده است این سیاست هایی که منجر به ایجاد مانع در زنجیره تامین کالاهای اساسی و ضرر مستقیم به چرخه تولید شده چه سودی برای کشور داشته است؟
به گفته ملکی با توجه به نامگذاری سال ۱۴۰۳ به «جهش تولید با مشارکت مردم» و سال ۱۴۰۴ به «سرمایه گذاری برای تولید» توسط مقام معظم رهبری، این روند، تطابقی با فرمایشات ایشان و سیاست های دولت چهاردهم ندارد.
این مقام صنفی، تصریح کرده است که کم شدن فعالیت بازرگانان در زمینه تامین مواد اولیه منجر به تعطیلی واحدهای تولیدی(اعم از واحدهای کوچک و متوسط که سهم بزرگی از حجم تولید در کشور دارند) و در نتیجه سیل بیکاری کارگران می شود.
به اعتقاد رئیس اتحادیه صنف تهیه کنندگان و فروشندگان مواد شیمیایی تهران، تعطیلی واحدهای تولیدی باعث افزایش نیاز جامعه به محصولات داخلی شده و در نهایت ورود کالای قاچاق به کشور را افزایش می دهد!