پیش از ظهر امروز دوشنبه ۲۵ فروردین ماه ۱۴۰۴، طی نشستی که در حوزه روابط بین الملل در اتاق اصناف تهران و دفتر ریاست این اتاق، حمیدرضا رستگار و با مدیریت او برگزار شد، موسی آقایی، رئیس اتاق مشترک ایران و ازبکستان، احسان جاویدنیا، عضو هیات مدیره این اتاق و رئیس خانه تجارت ازبکستان در ایران، دبیر و کارشناسان حوزه حضور داشتند.
رئیس اتاق اصناف تهران در این نشست با تشریح برنامه ریزی و طرح هایی که اتاق از سال گذشته پیگیر آن بوده بر تلاش فزاینده در سال جدید جهت ایجاد تعاملات تجاری بین المللی و شناسایی و احصاء اصناف در این زمینه تاکید کرد.
شناسایی کشورهای هدف جهت انجام تعاملات تجاری اعم از واردات و صادرات، انتقال دانش فنی، خدمات فنی و مهندسی در این عملیات گنجانده شده که شروع آن با ازبکستان رقم خواهد خورد؛ رئیس اتاق اصناف تهران، تصریح کرد که بزگترین حوزه تجارت در میان کشورهای استقلال یافته از لحاظ جمعیت و تولید و از سوی دیگر تعاملات فرهنگی به واسطه دو شهر معروف سمرقند و بخارا و فرهنگ و ادبیات مشترک ایجاب می کند وارد تعاملات تجاری و اقتصادی خاصه در حوزه SME هایی شویم که اصناف را پوشش می دهند و مدیریت آن ها بر عهده اتاق اصناف تهران است.
رستگار افزود که اتفاق همکاری های مشترک کشورهای مشترک المنافع با توجه به ظرفیت های اصناف تهران این بار در اتاق اصناف تهران رقم خورده است تا در زمینه موضوع تبادل تجاری میان ازبکستان و اصناف و به طور مشخص ۱۳۵ اتحادیه صنفی به تعاملات دست پیدا کنیم..
به گفته او اتاق اصناف به عنوان بزرگترین تشکل غیر دولتی و بزرگترین مجموعه ای که به عنوان بخش خصوصی ایران محسوب شده، بیشترین نفوذ و ارتباط را در موضوعات اقتصادی در بین مردم و مجموعه های اقتصادی کشور داراست و تهران به عنوان یکی از مراجع بزرگ اقتصادی کشور مطرح است و موضوعات مهم اقتصادی در پایتخت مطرح و پیگیری می شود.
باید گفت که اصناف و صنوف در سه زمینه فعالیت دارند؛ بخش های تولید، توزیع و خدمات که به گفته رستگار در بخش های تولید و توزیع سهم قابل توجهی داشته و اصناف که زیرمجموعه اتاقی هستند که ویترین اقتصادی کشور است به این معنا که اثرگذارترین مرجع بوده هم در تشخیص ذائقه های شهروندان در نوع و قیمت ، کمیت و کیفیت کالا و هم نیازهای وارداتی و آمار دقیق موضوعات مرتبط با مصارف داخلی را در اختیار دارد و تشخیص نیاز به داردات و صادرات تنها از این مسیر میسر خواهد بود.
رستگار بر این نکته هم تاکید کرد که طی جلساتی که همکاران او در صنوف مختلف داشته اند، این بستر برای آن ها فراهم خواهد بود که با توجه به تحریم هایی که سایه آن بر سر موضوعات اقتصادی وجود داشته که تعاملات بین المللی خود را به صورت مشترک از کشور ازبکستان شروع کنیم.
اما در صحبت هایی که از سوی رئیس و نمایندگان اتاق مشترک ایران و ازبکستان، بر اهمیت ازبکستان به عنوان سرمایه گذاری برای ورود به کشورهای اروپایی، آماده بودن زیرساخت های لازم برای ورود ایران و تهران به این سرمایه گذاری ها و اهمیت ازبکستان و قابلیت های مشترک برای همکاری تاکید شد.
در این تعاملات ذکر شد که ازبکستان ۴۰ میلیون جمعیت داشته و کشور جوانی است و با توجه به اینکه وضعیت اقتصادی آن رو به رشد است قصد هزینه کردن برای سرمایه گذاری دارند و این مزیتی است که امروز برای ایران ایجاد شده و آن هم اینکه کشورهای اطراف قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ترکمنستان هم ۴۰ میلیون جمعیت داشته و عملا راجع به یک بازار ۸۰ میلیونی صحبت می کنیم بنابراین ایران برای حضور در بازار ازبکستان از پتانسیل حداقل ۸۰ درصدی برخوردار است.
بدیهی است که در این میان بایست اطلاعاتی رد و بدل شود؛ پتانسیل ها، مزیت های وارداتی، نیازهای صادراتی و مسائلی از این دست، سنجیده و دراختیار اتاق اصناف تهران قرار گیرد تا طرفین بتوانند وارد فازهای عملیاتی جدی تر شده و بحث های دیداری و جلسات متعاقب آن را ادامه دهند.
حمیدرضا رستگار با تاکید بر اینکه به دنبال این هستیم که نیازهای داخلی ما مرتفع شود، تصریح کرد که بسیاری از بخش های ما تحریم هستند که به ما آسیب زده و همکاران ما مجبور می شوند چند کشور را دور بزنند تا وارد چرخه مصارف داخلی شوند به همین جهت این موضوعات متقابل را به جد پیگیری می کنیم.
رئیس اتاق اصناف تهران در نهایت به شعار سال و فرموده مقام معظم رهبری مبنی بر سرمایه گذاری در امر تولید، اشاره کرد و گفت اتاق اصناف تهران در ادامه برنامه یزی های خود در سالی گذشت، عملیات ارتباط به صورت مستقیم و تعامل اقتصادی با کشورهای هدف را آغاز کرده است.
ضمن اینکه به گفته او اتاق اصناف تهران هم اکنون در حال رایزنی با نمایندگی سفارت خانه ها در تهران بوده تا مراودات اقتصادی واحدهای صنفی در بحث صادرات و هم واردت، برقرار شود.