نخستین نمایشگاه بین المللی ابزارآلات صنعتی ۱۳ تا ۱۶ آبان ماه سال جاری در محل دائمی نمایشگاه بین المللی ابزارآلات صنعتی، برگزار می شود.
سرودِ ابزار / غرفه ای برای شادآباد
اسم ابزار و ابزارفروش که مطرح می شود، آدم هایی خشک در کسب و کاری خالی از سرود و لطافت در ذهن متبادر می شود. صحبت های مهدی باقرپور، رئیس اتحادیه صنف ابزارفروشان تهران و جمعی از پیشکسوتان، اعضای اتحادیه و برگزارکنندگان نخستین نمایشگاه بین المللی ابزارآلات صنعتی ایران، این ذهنیت را تغییر می دهد؛ این آدم ها به ابزار نگاهی شاعرانه دارند و سکوت بزرگان و پیشکسوتان صنف، تجسم پختگی و مهارت آن هاست که هرچه آدم پخته تر باشد، کمتر حرف زده و بیشتر عمل می کند.
نمونه ای که از این اهل عمل بودن، شاهد بوده ایم در تلاش ها و دغدغه های اتحادیه که بر مبنای مسئولیت اجتماعی شکل گرفته تبلور پیدا کرده و رئیس اتحادیه بارها بر آن تاکید داشته؛ مورد شادآباد بود که اخیرا در یک واقعه بزرگ آتش سوزی در بازار بزرگ تهران اتفاق افتاد.
پایگاعه اطلاع رسانی اتاق اصناف تهران، معتقد است شادآباد می توانست در حد پلاسکو باشد در حالی که پلاسکو به فاجعه ای ملی بدل شد و کل کشور تحت تاثیر قرار گرفت و سال ها کسبه پلاسکو سرگردان بودند اما این مورد با ابزار خود ابزارفروشان تا حدی جمع و جور شد و شهرداری که خودش یکی از مظنون های اصلی بود اصلا در جلسات حاضر نمی شد.
از مهدی باقرپور می پرسیم، نحوه برخورد با شادآباد به دلیل همان پشتوانه و تجاربی ست که وجود دارد و با وجود مسائلی نظیر بی توجهی دولتمردان، تغییر مقررات، موانع تجارت خارجی، محدودیت تولیدکنندگان و تجار در ثبت سفارش تعرفه های کمرگی و مانند این ها، چگونه و با خیل مشکلات بر راه ابزارفروشان و اتحادیه، این اتفاق چگونه رخ داد و یا اینکه این صنف می تواند با همه سختی ها، دست روی زانوی خود گذاشته و بلند شود.
و اینکه آسیا در نمایشگاهی که قرار است برگزار شود، غرفه ای برای شادآباد در نظرگرفته می شود که هم یادی از این کسبه شده و هم از تجربه ای که در این زمینه به دست آمده، استفاده کرد؟
رئیس اتحادیه صنف ابزارفروشان تهران، معتقد است که «اصالت و تجربه در صنف ما اینگونه است که اگر بخواهند کسب و کار واحد صنفی را تائید کنند، می گویند که شاگرد چه کسی بوده حالا طرف خودش چهل سال است که کاسب است!»
باقرپور با یادبردن از موسسین اتحادیه، آقایان ابوالفتح اعتصامی، برادر پروین اعتصامی همچنین ابوالقاسم نوروز برای شناخت ابزارآلات صنف با همراهیِ دو دانشجوی مسلط به زبان در حالی که خودشان به علم روز تسلط داشتند، کتابی را گرد آوردند تا فرهنگ ابزار را رشد دهند به این جهت صاحبان صنفِ ابزار از شغل خود حض می برد؛ ما یاد می گیریم و ابزارفروش می شویم و شاید بسیاری از مشاغل این چالش را نداشته باشند که با صنایع مختلف آشنایی داشته باشند و بعد شروع به فروش و کار کنند.»
رئیس اتحادیه صنف ابزارفروشان تهران راجع به چالش های صنف ابزار توضیح داد که یکی از آن ها محدوده پارسیان شادآباد بود و در خصوص غرفه ای برای شادآباد هماهنگی های لازم صورت خواهد گرفت.
او شرح داد که «صنف ابزار از مساله شادآباد، پشیتبانی کرد و روز حادثه پیش قبل از اینکه شهردار مطلع شود، چند برند -که نامه آن هم موجود است- اعلام امادگی کردند و گفتند که حاضر هستند خودشان حمایت کنند اما تا حدی که این کسبه اهمیت داشته اند، هنوز توانایی برندها هم به بازسازی نرسیده و امیدواریم با همت رسانه ها حتی پویشی را راه اندازی کنیم که بتوانیم باز هم حمایت بیشتری را داشته باشیم.
باید روی دانشگاه ها و هنرستان ها سرمایه گذاری کرد
به گفته رئیس اتحادیه ابزارفروشان تهران، حدود ۵۰ هزار نفر اشتغال مستقیم در صنعت ابزار وجود دارد که توزیعکننده آن هستند اما این بخش مهم صنعتی اشتغال غیرمستقیم نیز دارد و هر محصولی که تولید میشود، حاصل ابزار است. به گفته او: ۸۸ هزار کارخانه و ۶۵۰ هزار واحد صنفی تولیدی به ابزارهای گوناگون وابسته هستند و بخش عمده تولیدات صنعتی در ایران از بخشهای صنعتی مانند ایران خودرو و سایپا گرفته تا مپنا، نفت و نیرو و غیره به وجود ابزار وابسته هستند و این صنعت در تولیدات آنها و کیفیت تولید آنها نقش ایفا میکند.
باقرپور با اشاره به اینکه ۹۰ درصد ابزار آلات مورد استفاده در کشور وارداتی هستند، گفت: در سالهای اخیر باتلاشهایی که صورت گرفته است، شرکتهای در قالب دانش بنیانی و یا مونتاژ ابزار تولید بخشی از نیاز این بازار را برعهده گرفت اند و از این طریق سهم تولید داخلی ابزار آلات به سوی ۲۰ درصد از نیاز بازار در حال حرکت است.
رئیس اتحادیه ابزارفروشان تهران همچنینی خبر داد که «برای توسعه سریعتر از این روند ما از دانشگاهها و دانشکدهها و همچنین هنرستانهای مکانیک و صنایع برای بازدید از این نمایشگاه دعوت کرده ایم و امیدواریم این اتفاق موجب رشد تفکر اتکا به توانمندی و پتانسیل داخلی برای توسعه تولید ابزار آلات مورد نیاز کشور در داخل کشور شود و روزی به خود کفایی و صادرات ابزار آلات برسیم.»
توسعه بومی سازی در کشور
رئیس اتحادیه ابزارفروشان تهران، توضیح داد که دولت برای آغاز هر کار و ایجاد شغلی هزینههای بسیاری را بایستی متحمل شود اما با حداقل هزینه میتوان با استفاده از ابزار (دستگاه فرز، دستگاه جوشکاری و ابزارالآت ساده) یک فر میتواند صاحب شغل و کسب و کار شود. چنانچه فرهنگ استفاده از ابزار گسترش پیدا کند، علاوه بر اینکه رشد شغل موثر خواهد بود، بازار ما بهتر خواهد شد.
به اعتقاد باقرپور: طلب اعضای صنف ابزار آنقدر رقم بالایی دارد که تسهیلات آن را بزرگترین بانکها به صنعت نمیدادند اما همکاران ما از جان مایه گذاشته و هیچ بهرهای هم از این وام بلاعوض نخواستند و تنها از صنعت ابزار در سختترین شرایط، حمایت کردهاند.
او ادامه داد که در شرایط تحریمی، توانستند تحریمها را دور زده و ابزارآلات مورد نیاز صنایع پتروشیمی، نفت، صنایع نظامی و صنایع بالادستی را تامین کردند؛ مشکلات تجاری وجود داشت و طی یکسال اخیر، اولین حوزهای که تخصیص ارز آن قطع شد به انتهای صف تخصیص ارز رسید، صنعت و تولید بود؛ با تلاش بسیار تنها توانسیم HS کدهای ابزار را در جریان ثبت سفارش نگه داریم اما تا این لحظه همچنان ارز ابزار و ماشینآلات پایان صف تخصیص است؛ با توجه به تخصصی بودن صنف ابزارآلات، در نمایشگاه پیشرو، ۱۴ شاخه تخصیصی شامل تجهیزات جوشکاری، تجهیزات برشکاری، سایندهها، ابزارآلات برقی، ابزارآلات دستی، تجهیزات حملونقل، ابزارهای اندازهگیری دقیق و… را خواهیم دید که هر کدام از این شاخهها قاعدتا مورد استفاده صنایع بسیار است.
رئیس اتحادیه ابزارفروشان تهران با بیان اینکه پنلهایی نیز برای بیان مشکلات بخصوص مسائل تخصیص ارزی تعریف شده، اظهار امیدواری کرد که این اقدامات موجب فصل جدیدی در صنعت ابزار آلات شود و رشد تولید شود.
او در خصوص سطح بومی سازی صنایع از ابزار آلات هم با تشریح اینکه این اولین دوره از برگزاری این نمایشگاه است، ادامه داد که محتمل است از این طریق بتوانیم سطح بومی سازی در کشور را افزایش دهیم. به گفته او در حال حاضر در حوزه ابزار آلات هیچ صادراتی نداریم و همچنین عمده ابزار از کشورهای چین، ترکیه و هند وارد میشود.
رئیس اتحادیه ابزارفروشان با اظهار تاسف از اینکه در دورههای قبل این نمایشگاه با نمایشگاه صنعت آمیخته بود، گفت که در سال جاری این نمایشگاه با همکاری اتحادیه ابزار فروشان تهران، به صورت مجزا و کاملا تخصصی شکل گرفته و برگزار میشود. باقرپور، ادامه داد: قسمتهای مختلف صنعت ابزار از جمله ابزار هیدرولیکی، پنوماتیکی، الکتریکی و شارژی و … در این نمایشگاه حاضر هستند؛ همچنین شایان ذکر است که نمایشگاه در دوسالن و با مساحت ۱۰ هزار متر مربع و با حضور شرکتهای خارجی از چین و ترکیه برگزار شده همچنین برای درک بهتر از شرایط در طول نمایشگاه جلسات مختلفی بین تولید کنندگان و واردکنندگان و مسئولان سازمان توسعه تجارت، گمرکات، استاندارد، اتاق بازرگانی ایران و کمسیون صنعت و معدن مجلس شورای اسلامی برگزار خواهد شد. همچنین شرکتهایی که زمینه ساخت داخل فعال هستند طی نمایشگاه به ارائه تجربیات خود به صورت آموزش و پنل پرسش و پاسخ میپردازند. همچنین بیش از ۱۰۰ انجمن تخصصی برای رایزنی و اجرای توافق نامههای مختلف دعوت شده اند.
انتقاد به سیاست گذاری سازمان نمایشگاه های کشور
رئیس اتحادیه صنف ابزارفروشان تهران در بخشی از نشست خبری نسبت به سیاستگذاری سازمان نمایشگاههای کشور هم انتقاداتی را وارد کرد با این مضمون که «اصولا نمایشگاهها محل رشد اصناف و همچنین رشد مردم نسبت به آخرین وضعیت و جدیدترین اتفاقات دنیاست. نقش دولت تسهیلگری است اما نمایشگاه بینالمللی، هزینههایی را اخذ میکند که در مقابل اهداف برگزاری، ایستادگی ایجاد میکند.»
باقرپور ادامه داد: اعدادی که برای برگزاری نمایشگاه تهران دریافت میشود، نسبت به اعداد معتبرترین نمایشگاههای دنیا قابل مقایسه نیست. حتما ما هم باید پیگیری کنیم اما نیاز است که وزارت صمت هم پیگر موضوع باشد، این تفاوت هزینههای ارزی و ریالی، تناسبی با عملکرد نمایشگاه ندارد. اما امیدوار هستیم که در دولت چهاردهم، این نگاه درآمدزایی از نمایشگاهها به نگاه تسهیلگری تبدیل شود و فضایی فراهم شود که شاهد رشد صنایع باشیم.
ابزار، عشق است/ ما مرد عمل هستیم
در نشست خبری اولین نمایشگاه بین المللی ابزارآلات صنعتی، سعید صادقی، محمدرضا دادرس و محمدرضا سبحانی، پیشکسوت و عضو اتحادیه ابزارفروشان، محمد حلاجیان، مدیر اجرایی اولین نمایشگاه بین المللی ابزارآلات صنعتی ومنصور نکوفر، نایب رئیس اتحادیه ابزارفروشان تهران، حضور داشته و به سوالات خبرنگاران پاسخ دادند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اتاق اصناف تهران، مهدی باقرپور، رئیس اتحادیه صنف ابزارفروشان تهران با توضیح اینکه تنها مسیری که میتوان متصور شد که گرهای باز شود، بحث تولید و صنعت است، تصریح کرد که اگر قرار است که در اقتصاد جهانی، جایگاهی داشته باشیم، باید صاحب تولید و صنعت قدرتمند شویم؛ برای این منظور حتما باید با ابزارآلات آشنا باشیم و بدانیم که چگونه از ابزار برای پیشرفت استفاده کنیم. یبه گفته او: در حقیقت اگر فرهنگ استفاده از ابراز در کشور رخ دهد تا بتوانیم در وهله اول مصرف خانگی داشته باشیم و از سوی دیگر، استعدادهایی که برای کارهای فنی وجود دارد، شکوفا میشود.
باقرپور با تاکید بر اینکه این صنف شایسته این بود که عنوان نمایشگاهی را در نمایشگاه بین المللی داشته باشد، افزود که شاهد اتفاق خاصی خواهیم بود و این نمایشگاه شبیه سایر نمایشگاه ها نخواهد بود.
رئیس اتحادیه صنف ابزارفروشان پایتخت با اشاره به اینکه هدف فریاد مشکلات آن صنف است، اظهار امیدواری کرد جریانات پخته ای را ببینیم که با هدف توسعه فرهنگ و رشد تکنولوژی پشت هم باشند و کارهای بزرگتری را انجام دهند؛ ما مرد عمل هستیم و بحث فروش صرف مطرح نیست؛ شاید باقی کسب و کارها پرسود تر باشند اما ابزار عشق است و کسب و کار ابزار در رگ های ما جریان دارد؛ این صنف، صنف بزرگی است که تنها با عشق روی پای خود ایستاده و در نتیجه دوست دارد این عشقش دیده شده و در جامعه اثرگذار باشد و این برای ما برداشت روزمان از کسب و کار است.