حميدرضا منافي، رئيس اتحاديه توليدکنندگان و فروشندگان لوستر تهران بيان کرد: مواد اوليه عمده ما فلزهايي مثل برنز، برنج، آهن و در برخي مواقع آلومينيوم است و بخشي هم قطعات شيشه اي هستند که 20 درصد مواد تشکيل دهنده لوستر هستند. خوشبختانه در کشور ما مواد اوليه فلزي اغلب در دسترس بوده و نيازي به واردات در اين زمينه نيست. اما حدود 20 درصد از ديگر مواد اوليه کاربردي در اين صنعت وارداتي هستند، چرا که در ايران صرفه توليد ندارند. لوسترهاي برنزي ريخته گري مي شوند؛ اما لوسترهاي بلوري کار شيشه گري در آنها انجام مي شود.
وي با بيان اينکه آمار دقيقي از ميزان صادرات لوستر از کشور وجود ندارد؛ اما به نظر مي رسد اين عدد در سال گذشته بيش از پنج ميليون دلار بوده است. خوشبختانه وزارت صمت همکاري خوبي در زمينه صادرات با ما داشته و سختگيري هاي حداقلي براي ما در نظر گرفته است.
رئيس اتحاديه توليدکنندگان و فروشندگان لوستر تهران بيان کرد: در نگاه اول به نظر مي رسد که کالاي توليدي ما لوکس است اما فارغ از آن اين محصول حاصل کار و توليد صنعتگراني است که با تلاش خود ارزش افزوده خلق مي کنند. در مرحله بعدي لوستر يک کالاي اساسي و مورد نياز فوري مردم و مصرف کننده نيست و به همين دليل وزارت صمت نيز اين موضوعات را لحاظ کرده است. به اصطلاح به اين نوع کالاها واسطه اي گفته مي شود و به همين دليل براي صادرات مشمول عوارض پايين هستند و با ارز نيمايي نيز محاسبه مي شوند.
وي ادامه داد: در موضوع قطعات و مواد اوليه وارداتي نيز خوشبختانه سختگيري زيادي نبوده و تعرفه ها در اين بخش نيز متناسب با شرايط و حال و روز اين صنعت بوده است. خوشبختانه از نظر کيفيت، توليدکنندگان ايراني ممتاز هستند، هر چند هزينه هاي توليد در ايران بيش از چين است؛ اما اکنون به کشورهاي ارمنستان، ترکيه، روماني، روسيه و کشورهاي حوزه خليج فارس صادرات انجام مي شود. تعدادي از تاجران هم به کشورهاي اروپايي صادرات خوبي دارند.
منافي در خصوص تعداد بنگاه هاي توليدي در تهران نيز گفت: آمار دقيقي در کل کشور وجود ندارد؛ ولي طبق برخي برآوردهايي که صورت گرفته در سطح تهران 170 بنگاه کوچک توليدي وجود دارد. اين در حالي است که توليدکنندگاني هم داريم که جزو اتحاديه نيستند و مجوز خود را از وزارت صنايع دريافت کرده اند و البته کارآفرين هاي بسيار بزرگ تري نيز هستند که نيازي به جواز کسب اتحاديه ندارند چون ماهيت اتحاديه بر موضوع توليدي هاي کوچک متمرکز شده است. اين کارآفرين هاي بزرگ پروانه بهره برداري خود را از وزارتخانه صمت دريافت مي کنند. طبق برآوردها بيش از هزار واحد توليدي کوچک و بزرگ در اين صنعت مشغول به کار هستند. در اين ميان واحدهايي هستند که 10 تا 300 نفر پرسنل دارند و در اين حوزه فعاليت مي کنند.
رئيس اتحاديه توليدکنندگان و فروشندگان لوستر تهران ايجاد شهر لوستر را از اهداف مهم اتحاديه برشمرد و گفت: يکي از اهداف مهم چهارساله هيئت مديره فعلي اتحاديه لوستر تهران، ايجاد شهر لوستر است که تلاش براي ايجاد آن آغاز شده است. در تلاش هستيم تا بتوانيم شهر لوستر را در تهران تاسيس کنيم تا هر فرد تاجري که وارد کشور مي شود بتواند آنچه مدنظر دارد را در اين شهر به سادگي مشاهده و خريداري کند. سعي خواهد شد دسترسي به اين مجموعه براي ساکنان تهران، توليدکنندگان و همچنين تجار خارجي آسان باشد. ما اين کار را از چين الگوبرداري ميکنيم چرا که در اين کشور شهري وجود دارد که به شهر نور» معروف شده و در آن شهر نيز شهر لوستر ايجاد شده و نمايشگاه دائمي از اين محصولات در آنجا برقرار شده است. به اين ترتيب از زمان ورود تا خروج از اين شهر فقط با تنوع بسيار بالا و انواع لوستر مواجه خواهيد شد.
وي تصريح کرد: تصور ما اين است که مشابه اين شهر با مقياس کوچکتر را در تهران ايجاد کنيم. در اين شهر بخشي را به عنوان شوروم» يا اتاق نمايش اختصاص خواهيم داد که خريدارهاي داخلي و خارجي به آنجا مراجعه کرده و کالاي مورد نياز خود را به آساني مشاهده و خريداري کنند.
منافي به اثرات منفي نوسانات ارزي بر کشور اشاره کرد و افزود: نوسان هاي ارزي باعث ايجاد مشکلاتي براي توليد کشور شده است. نوسانهاي ارزي تاثير منفي و نامتعارفي در کل اقتصاد کشور خواهد داشت و به همين دليل تقريباً همه صنايع و توليدکنندگان از اين اتفاق متضرر خواهند شد. صنف ما هم از اين اتفاق مستثني نخواهد بود. درباره همان ميزان مواد اوليه که ما مجبور هستيم اقدام به واردات آن کنيم، نوسان هاي ارزي اثرگذار خواهد بود.
وي ادامه داد: در کنار اثرات نامطلوب نوسانهاي ارزي ما بحث تغييرات قيمت جهاني را هم داريم که آن هم بر قيمت نهايي ما تاثير گذاشته و موجب گران شدن محصول خواهد شد. ولي با تمام اين شرايط که از عهده توليدکننده هم خارج بوده است، در اين حوزه صنعتگران و توليدکنندگان سعي کرده اند مسيري را دنبال کنند که محصولات اقتصادي توليد کرده که قشرهاي متوسط جامعه نيز بتوانند کالاهاي مورد نياز خود را تهيه کنند. البته لازم به ذکر است که اين مورد به اين معني نيست که اين قبيل کالاها کيفيت مناسبي ندارند بلکه بيشتر سعي شده قيمت تمام شده متناسب باشد و در اين مورد توليدکنندگان ما براي ايجاد تعادل در بازار در مواردي حتي حاشيه سود خود را نيز کاهش دادهاند. براي اين منظور مدلهايي توليد شده که نياز به هزينه کمتري داشته اند.
منافي با بيان اينکه بيشتر بازارها درگير رکود تورمي هستند اظهار داشت: فروش لوستر نيز همين شرايط را تجربه ميکند و فروشندگان و همچنين توليدکنندگان در انتظار پايان اين رکود هستند تا دوباره بازار آنها با خريدهاي بيشتري مواجه شود. رکود و کسادي بازارها موضوعي کلي و تقريباً فراگير شده است. دليل بزرگ اين اتفاق نيز کاهش قدرت خريد مصرف کننده است. درباره بازارهاي داخلي توليدکنندگان و فروشندگان ما هر آنچه در توان داشتند به کار گرفتند تا بتوانند کالاهاي متنوع و متناسب با قدرت خريد مصرفکنندگان مختلف را عرضه کنند. البته رکود فقط مختص بازارهاي خرده فروشي نيست و برخي صنايع توليدي نيز درگير اين مشکل هستند.
رئيس اتحاديه توليدکنندگان و فروشندگان لوستر تهران تصريح کرد: يکي از راهکارهايي که به نظر مي رسد براي خروج از شرايط رکود صنعت مي تواند موثر باشد اين است که دولت وضعيت صادرات را بهبود بخشد. به اين صورت که توليد بر محوريت صادرات انجام شود.
منافي در پايان در تاريخچه توليد لوستر بيان کرد: لوستر صنعتي است که از کشورهاي مختلف در آن اعمال سليقه شده و از قديم محصولات کشور چک معروف بودند که علت آن هم کريستال مرغوب و همچنين استعدادي بوده که در آنها وجود داشته است. اما به تدريج لوسترهاي ايتاليايي نيز محبوب شدند چون آنها در صنعت برنز صاحب نام و سليقه بودند، بنابراين موفق شدند مشتري هاي زيادي در دنيا به دست بياورند. در مرحله بعد لوسترهاي سراميکي توليد شدند که اسپانيا در اين عرصه صاحب نام است. ايران از تلفيقي از همه اين روش ها و تکنولوژي استفاده کرده و محصولات خاص خودش را توليد مي کند. پس با اعمال هنري که ايرانيها در ساخت لوستر انجام مي دهند مشتري هاي خود را در جهان دارند. با اين شرايط محصولات ايراني تمامي سليقه ها را پوشش ميدهند.